Betonrot betonvloeren

Betonrot is een veelvoorkomend fenomeen bij gebouwen en kan tot grote problemen leiden. Wanneer het niet op tijd wordt ontdekt en niet tijdig wordt hersteld, kunnen zeer gevaarlijke situaties ontstaan. Ook betonnen vloeren krijgen vaak te maken met betonrot. Met name zogeheten Kwaaitaalvloeren en Mantavloeren zijn hier vatbaar voor. Heeft u een betonvloer en vermoedt u betonrot? Aarzel dan niet om direct contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag zo snel mogelijk met het in kaart brengen van het probleem en het uitvoeren van de nodige herstelwerkzaamheden.

Betonrot laten herstellen? Neem contact met ons op…

Wat is betonrot en hoe ontstaat het?

Betonrot is een proces waarbij een betonnen constructie wordt aangetast. Het ontstaat doordat de bewapening in het beton gaat roesten. Roest zet uit en drukt hierdoor het beton kapot, waardoor dus barsten en scheuren ontstaan en het beton gaat afbrokkelen. Roest aan de bewapening in het beton ontstaat doorgaans als gevolg van CO2 of chloride (uit strooizout of zeelucht) dat in de loop der jaren doordringt in de constructie. Door goed onderhoud is dit type betonrot te voorkomen. Bij vloeren heeft betonrot echter vaak een andere oorzaak.

Betonrot bij Kwaaitaalvloeren en Mantavloeren

In de periode tussen 1965 en 1981 werd er veel gewerkt met vloeren van de firma’s Kwaaitaal en Manta BV. Aan deze vloeren werd calciumchloride toegevoegd. Dit had als voordeel dat het beton vlugger hard werd, waardoor sneller en goedkoper kon worden gebouwd. Het nadeel is echter dat de chloride ervoor zorgt dat de wapening corrodeert en betonrot bij deze vloeren nu aan de orde van de dag is. Daarom moeten al deze Manta- en Kwaaitaalvloeren hersteld worden, wat aanzienlijke kosten met zich meebrengt.

Voorbeeld van een Kwaaitaalvloer met betonrot:

Is betonrot gevaarlijk?

Betonrot kan heel gevaarlijk zijn, met name wanneer het onbehandeld blijft en het dragende delen van een constructie betreft. Het proces zorgt er namelijk voor dat de draagkracht van het element afneemt en daarmee de draagkracht van de gehele constructie. We kennen allemaal de berichten over balkons die naar beneden vallen en dat is altijd te wijten aan onbehandeld betonrot. Ook bij vloeren zijn verzakkingen en zelfs instortingen op den duur onvermijdelijk. Zeer gevaarlijk dus!

Nu zal beginnend betonrot nog niet direct gevaar opleveren, maar het probleem is dat betonrot een onomkeerbaar proces is dat zichzelf versnelt. Dit komt doordat door het afbrokkelen de beschermende laag beton rond de bewapening verdwijnt, waardoor de bewapening dus steeds sneller gaat roesten, met meer afbrokkeling tot gevolg. Ons advies is dan ook om betonrot zo snel mogelijk te laten herstellen.

Betonrot herkennen

Betonrot is het best te herkennen aan de onderkant, dus onder de vloer of fundering in de kruipruimte of aan de onderkant van een balkon of galerij. Als er sprake is van betonrot ziet u meestal bruine puntjes en roestvlekken die duiden op corrosie van de bewapening. Ook zichtbare schade in de vorm van barsten, scheuren en afgebrokkeld beton zijn duidelijke tekenen van rot in het beton.

Betonrot herstellen

Door betonrot in vloeren of andere betonnen elementen tijdig te laten herstellen, voorkomt u verdere schade. Vaak zijn lokale PCC betonreparaties voldoende om de problemen op te lossen, maar in sommige gevallen zal een constructieve renovatie nodig zijn. Onze ervaren en gecertificeerde vakmensen komen graag bij u langs om de problemen met uw betonnen vloer of ander betonnen element te inspecteren en een herstelplan op te stellen.

Schuiven naar boven
× App ons!